Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2008]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2008.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2008.
Festival da Canção werd in 2008 onaangeroerd. Opnieuw schreef RTP, de Portugese omroep verschillende componisten aan om een nummer en artiest te selecteren voor het programma. De tien beste mochten aantreden in de finale op 9 maart 2008. Opnieuw was het enkel de kijker die mocht beslissen. Met een overdonderde meerderheid van stemmen werd Vânia Fernandes geselecteerd. Zij zong Senhora do mar, geschreven door Carlos Coelho.

Het 53ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Servische hoofdstad Belgrado op zaterdag 24 mei 2008. Door het grote aantal deelnemende landen werd er beslist dat er vanaf 2008 twee halve finales worden georganiseerd. Enkel de meest betalende landen en het winnende land zijn zeker van een finale. Vânia Fernandes mocht de tweede halve finale op donderdag 22 mei 2008 afsluiten met haar nummer. Met 120 punten en een tweede plaats kon Portugal zich voor het eerst plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Zwitserland en Albanië gaven Portugal in de halve finale de volle twaalf punten. Twee dagen later mocht Vânia Fernandes als dertiende aantreden in de finale. Een topresultaat werd het niet maar toch kon Portugal een dertiende plaats behalen met 69 punten. Andorra en Ierland gaven elk tien punten maar ook Frankrijk (8), Spanje (8), België (6), IJsland (6), San Marino (5), Spanje (5), Duitsland (4), Kroatië (3), Oekraïne (3) en Servië (1) gaven punten. De ontgoocheling was des te groter als men wist dat Portugal in de halve finale een tweede plek kon veroveren en in de finale terugzakte naar een dertiende plaats. De winst in Servië ging voor het eerst naar Rusland. Dima Bilan zong Believe