Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2009]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2009.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2009.
In 2009 vond de Portugese omroep tijd voor verandering. Eerst organiseerde RTP een open inschrijving waarbij geïnteresseerde kandidaten en componisten hun nummer mochten insturen naar de omroep. Een vakjury koos de 24 beste inzendingen en deze mochten deelnemen aan de online stemming. De Portugezen kregen drie weken de tijd om op hun favoriete nummer te stemmen. De twaalf beste uit de onlinestemming traden aan in de finale van Festival da Canção op 28 februari 2009. In die finale was het een vakjury en de kijker thuis die besliste wie Portugal mocht vertegenwoordigen in Rusland. Met 22 punten ging de winst naar Flor-de-Lis en het nummer Todas as ruas do amor.

Het 54ste Eurovisiesongfestival vond voor de eerste keer plaats in de Russische hoofdstad Moskou. Opnieuw koos de EBU ervoor om twee halve finales te organiseren. Portugal nam voor de eerste keer deel in de eerste halve finale, deze werd georganiseerd op 12 mei. Flor-de-Lis kon de vakjury en de Europese kijker overtuigen en slaagde erin om zich bij de beste tien kandidaten van de avond te selecteren. Uiteindelijk strandde ze op een achtste plaats met 70 punten. Andorra gaf de Portugese inzending in de halve finale de volle twaalf punten. Enkele dagen later mocht Flor-de-Lis Portugal vertegenwoordigen tijdens de finale. In die finale behaalden de Portugese inzending een vijftiende plaats met 57 punten. Zwitserland gaf met tien punten de meeste punten maar ook Spanje (8), Frankrijk (7), Ierland (7), Tsjechië (7), Andorra (6), België (6), Estland (3), Slovenië (2) en Bosnië-Herzegovina (1) gaven punten. De winst in Rusland ging naar Alexander Rybak uit Noorwegen. Hij verpletterde de concurrentie met zijn Fairytale.