Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2010]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2010.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2010.
RTP veranderde weinig aan Festival da Canção 2010. Opnieuw werden componisten en artiesten opgeroepen om een nummer op te sturen naar de omroep en een vakjury koos de 30 beste nummers. Deze nummers mochten deelnemen aan een online stemming waarbij de Portugese bevolking de beste 25 door mochten naar één van de twee halve finales. De twee halve finales en de finale vonden plaats in de eerste week van maart. In elke halve finale traden er twaalf kandidaten aan en de zes beste mochten door naar de finale. Het was steeds de kijker die de beste kandidaten aanduidde. In de finale was het de vakjury en de kijker thuis die samen besliste wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Oslo. De keuze viel op Filipa Azevedo met Há dias assim. De vakjury stond volledig achter het nummer maar het publiek niet. Zij gaven Filipa maar zeven punten maar toch was het voldoende om de finale te winnen.

Het 55ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Noorse hoofdstad Oslo op 29 mei 2010. 39 landen tekenden present op deze editie, Georgië keerde na een jaartje afwezigheid terug. Filipa Azevedo trad aan in de eerste halve finale op 25 mei 2010 als veertiende. Ze kreeg in de halve finale 89 punten wat goed was voor een vierde plaats. Dit was voldoende om door te stoten naar de finale. Buurland Spanje gaf tijdens deze halve finale de volle twaalf punten. Enkele dagen later, tijdens de finale mocht Portugal opnieuw zijn inzending brengen. Filipa Azevedo trad deze keer aan het einde van de show op, als 23ste. Ze behaalde een achttiende plaats met 43 punten. Frankrijk gaf hier de meeste punten, namelijk acht punten maar ook Duitsland (6), Letland (6), Spanje (6), Zwitserland (5), Armenië (4), Denemarken (4), Servië (2), Ierland (1) en Malta (1) gaven punten. De winst ging in Oslo naar Duitsland. Zij stuurden Lena met Satellite