Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (110)

Het Eurovisiesongfestival in Lissabon komt dichter en dichter. Het is nog 188 dagen tot de finale maar tot die tijd gaan we elke zondag het archief van het Eurovisiesongfestival in. Vandaag blikken we terug op de Nederlandse inzending van 1969.
Voor het Eurovisiesongfestival in 1969 koos de Nederlandse omroep NTS ervoor om zijn kandidaat via het nationale songfestival te organiseren. Op 26 februari 1969 stonden er tien kandidaten in het Circustheater in Scheveningen te popelen van spanning. Eén van hen mocht toen Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Spanje. Een nationale én internationale vakjury mocht beslissen wie de winnaar en dus de Nederlandse kandidaat ging worden. Met 7 punten ging de winst naar Lenny Kuhr en De troubadour. Het was één punt meer dan de nummer twee, Conny Vink.

Het Eurovisiesongfestival van 1969 was de veertiende editie van het festival en vond voor de eerste keer plaats in Madrid. Tot op heden was dit ook de laatste keer dat het festival neerstreek in Spanje. Lenny Kuhr mocht met haar nummer als achtste van de avond optreden. Ze kreeg voor haar inzending achttien punten. Frankrijk gaf de meeste punten, namelijk zes punten maar ook Zwitserland (4), Italië (3), Luxemburg (2), België (1), Duitsland (1) en Monaco (1) gaven punten. De achttien punten waren voldoende voor winst maar in 1969 was er een gelijke stand tussen de eerste vier in het klassement. De bazen van de EBU hebben er dan maar niets beters op gevonden dan ook Lulu uit het Verenigd KoninkrijkFrida Boccara uit Frankrijk en Salomé uit Spanje als winnaars uit te roepen. 

Geen opmerkingen