Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (111)

Afgelopen week werd bekend met welke slogan en logo het Eurovisiesongfestival 2018 zal opgevrolijkt worden. Het is nog 181 dagen tot de finale in Lissabon en tot die tijd blikken we elke zondag terug op een inzending. Deze week is dat de Russische inzending van 2012.
De Russische omroep Russia 1 kondigde eind 2011 aan dat het een nationale voorronde ging organiseren om de kandidaat voor Baku te selecteren. Een speciale vakjury koos uit alle inzendingen vijfentwintig kandidaten die het op 7 maart 2012 tegen elkaar zouden opnemen. De Russische kijker had beslissingsrecht. Met 38,51 % van de stemmen ging de winst naar Buranovskiye Babushki met Party for Everybody. De Russische omaatjes hadden in 2010 al eens geprobeerd om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar ze werden toen derde in de nationale voorronde.
Het Eurovisiesongfestival in 2012 was het 57ste editie en werd voor de eerste keer in zijn geschiedenis gehouden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. De Buranovskiye Babushki traden aan in de eerste halve finale op dinsdag 22 mei 2012. Rusland wist de eerste halve finale met 152 punten te winnen. België gaf samen met vier andere landen de volledige twaalf punten. Enkele dagen later, in de finale van het Eurovisiesongfestival ging het de Russische omaatjes ook voor de wind. Ze slaagden erin om Rusland naar een tweede plaats te loodsen met 259 punten. Enkel buurland Wit-Rusland gaf de Russische inzending twaalf punten. België gaf acht punten en Nederland vier punten. De winst in Baku ging naar Loreen uit Zweden.

Geen opmerkingen