Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (112)

Servië is één van de jongste deelnemers op het Eurovisiesongfestival want het neemt sinds 2007 deel aan het festival. Daarvoor waren er ook al Servische deelnames maar deze waren steeds onder de vlag van Joegoslavië of Servië & Montenegro. Sinds 2007 neemt het land dus als onafhankelijk land deel aan het festival. Hun eerste deelname is de parel van de week.
De Servische omroep RTS koos in 2007 ervoor om zijn allereerste kandidaat voor het Eurovisiesongfestival te selecteren via het programma 'Beovizija'. Op 7 maart 2007 was er een kwalificatieronde met 20 artiesten. De helft ervan ging door naar de finale, die een dag later plaatsvond in Belgrado. De winnaar werd aangeduid door een combinatie van televoting en jury. Marija Šerifović kon de finale van 'Beovizija' winnen met 22 punten, het publiek gaf de zangeres twaalf punten en de jury gaf tien punten. De allereerste Servische inzending was dus gekozen en het werd Molitva

Het Eurovisiesongfestival van 2007 was de allereerste editie van het festival die georganiseerd werd in de Finse hoofdstad Helsinki. In 2007 was het ook het laatste jaar dat er gewerkt werd met één halve finale. Marija Šerifović trad in die halve finale aan omdat het de allereerste deelname was van Servië. Het geluk stond aan de Servische zijde en ze mocht naar de finale. In die finale trad de Servische als zeventiende aan. Op het einde van de avond kreeg Servië 268 punten. Negen keer kreeg Servië de volle twaalf punten, voornamelijk van de landen in de regio van Servië. Nederland gaf acht punten en België zeven. Bij de allereerste deelname van Servië wist het land direct het festival te winnen.

Geen opmerkingen