Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2011]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2011.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2011.
Opnieuw vroeg RTP, de Portugese omroep aan componisten en artiesten om een nummer op te sturen naar de omroep voor Festival da Canção. Een vakjury koos de vijfentwintig beste nummers uit de ingestuurde nummers. Die vijfentwintig nummers namen deel aan een online stemming waarbij iedereen kon stemmen op zijn favoriet. De twaalf nummers die de meeste stemmen kreeg mochten deelnemen aan de finale van Festival da Canção op 5 maart 2011. Dit jaar werden er geen halve finales georganiseerd wegens de weinige financiële middelen. Twaalf kandidaten namen deel aan de finale en opnieuw koos een vakjury en de kijker thuis wie Portugal mag vertegenwoordigen. De winnaar van de avond werd de groep Homens da Luta met de protestsong A luta é alegria. Deze overwinning lokte in Portugal veel verontwaardiging uit omdat het een politiek nummer is die tegen de besparingen en de financiële crisis gaat. 
Het 56ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Duitse stad Düsseldorf op zaterdag 14 mei 2011. 43 landen namen deel aan deze editie, wat een evenaring is van het record in 2008. Opnieuw waren er twee halve finales en Portugal nam deel in de eerste halve finale. Homens da Luta mocht met zijn protestlied als zestiende van de avond aantreden maar het werd geen succes voor de groep. Portugal eindigde laatste in deze halve finale met 22 punten. Buurland Spanje gaf de meeste punten, namelijk acht punten. Ook Albanië (4), Zwitserland (4), Verenigd Koninkrijk (3), Georgië (2) en Azerbeidzjan (1) gaven punten. Enkele dagen later ging de winst van het Eurovisiesongfestival voor het eerst naar Azerbeidzjan.