Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2012]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2012.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2012.
Door de financiële crisis besloot RTP om eerst niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival in Baku maar eind november veranderde de mening van de Portugezen en deden ze toch mee. Opnieuw zou het programma Festival da Canção dienen om een kandidaat te selecteren. RTP riep iedereen op om een nummer op te sturen naar de omroep. Een speciale vakjury koos de twaalf beste nummers en artiesten uit die mochten deelnemen aan de finale van Festival da Canção op 10 maart 2012. Een jury en de kijker thuis mochten beslissen wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De keuze viel op Filipa Sousa met Vida minha. Zowel de jury als de kijker gaven haar de volle twaalf punten.

Het 57ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku op zaterdag 26 mei 2012. Armenië besliste om niet deel te nemen aan deze editie omdat het nog steeds in oorlog is met het gastland. Portugal was er wel bij en mocht als zesde aantreden in de tweede halve finale. Het werd opnieuw geen finale voor Portugal want Filipa Sousa strandde op een dertiende plaats met 39 punten. Frankrijk gaf de meeste punten in de halve finale aan Portugal, namelijk acht punten. Maar ook Nederland (6), Noorwegen (5), Slowakije (5), Bosnië-Herzegovina (4), Duitsland (3), Kroatië (3), Slovenië (3), Litouwen (1) en Turkije (1). Enkele dagen werd Loreen uit Zweden gekroond als winnares van dit Eurovisiesongfestival. Haar Euphoria zou uitgroeien tot een Europese hit.