Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2014]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2014.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2013.
De financiële crisis woedt in Portugal nog steeds na en de Portugese omroep RTP moet besparen. Eén van de besparingsmaatregelen is dat Portugal zich terugtrekt van het Eurovisiesongfestival.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2014.
Gelukkig voor de Portugezen en de fans van het Eurovisiesongfestival duurde de afwezigheid maar een jaar. In 2013 kwam het nieuws dat Portugal opnieuw ging deelnemen. RTP besloot ook om zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival opnieuw te kiezen via het programma Festival da Canção. Er werden geen open inschrijvingen georganiseerd maar tien componisten kregen de kans om een nummer te schrijven en een artiest te zoeken. Deze tien inzendingen mochten deelnemen aan de halve finale op 8 maart 2014. Het publiek mocht de vijf beste kandidaten selecteren en die stootte door naar de finale. Een week later werd die finale gehouden met vijf kandidaten, opnieuw was het enkel het publiek die besliste wie de winnaar werd. 41% van de kijkers thuis vond Suzy met Quero ser tua de beste inzending van de avond. Emanuel schreef de inzending.
Het 59ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen op zaterdag 10 mei 2017. 'Maar' 37 landen namen deel aan deze editie van het festival. Samen met Portugal keerde ook Polen terug naar het festival. Suzy uit Portugal mocht als dertiende aantreden in de eerste halve finale. In menige polls werd Suzy steevast bij de beste tien van de avond gerekend maar het ongeluk sloeg opnieuw toe bij de Portugezen. Suzy strandde op een elfde plaats met 39 punten, één punt minder dan de nummer tien. Spanje gaf Portugal de meeste punten, namelijk acht punten. Maar ook België (6), Frankrijk (5), Zweden (4), Armenië (3), Denemarken (3), Moldavië (3), Montenegro (3), Nederland (2), Albanië (1) en Azerbeidzjan (1) gaven punten. Enkele dagen later werd Conchita Wurst uit Oostenrijk als winnaar van de avond bekroond.