Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2015]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2015.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2015.
RTP besloot in 2014 dat het concept met het uitnodigen van de componisten goed was en nodigde er twaalf uit. Deze twaalf componisten mochten een nummer schrijven en een passende artiest voor uit zoeken. Alle twaalf de kandidaten namen deel in één van de twee halve finales van Festival da Canção. Van de zes kandidaten die aantraden in de halve finale gingen de beste drie kandidaten door naar de finale. De kijker thuis koos de twee beste kandidaten en een vakjury koos één kandidaten. Tijdens de finale stonden er zo zes kandidaten op het podium. In die finale was opnieuw hetzelfde principe van toepassing. De kijker koos de twee beste kandidaten voor de superfinale en de vakjury koos één kandidaat. In de superfinale mocht enkel de kijker beslissen wie Portugal naar het Eurovisiesongfestival ging sturen. De keuze viel op Leonor Andrade met Há um mar que nos separa.

Het 60ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op 23 mei 2015. Australië was de debutant van dat jaar en de teller stond opnieuw op 40 deelnemende landen. Leonor Andrade mocht Portugal vertegenwoordigen in de tweede halve finale op donderdag 21 mei. Opnieuw zat er voor Portugal geen plaats in voor de finale. Portugal strandde op een veertiende plaats met 19 punten. Zwitserland gaf de meeste punten aan deze inzending, namelijk zes punten. Ook Montenegro (4), Slovenië (4), Duitsland (1) en het Verenigd Koninkrijk (1) gaven punten. De winst van het Eurovisiesongfestival 2015 ging naar Måns Zelmerlöw uit Zweden.