Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2017]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2017.

Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2016.
RTP besloot in oktober 2015 om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival omwille van financiële problemen. Verder gebruikten men het jaartje afwezigheid ook om grondig na te denken over Festival da Canção.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2017.
Voor het Eurovisiesongfestival in Kiev was Portugal wel opnieuw van de partij. Voor de derde editie op rij besloot RTP om componisten uit te nodigen om een nummer te schrijven voor Festival da Canção. Zestien componisten werden uitgenodigd en ook allemaal stuurden ze een nummer en artiest in. Er was wel één grote wijziging in het reglement van Festival da Canção, namelijk dat ook nummers in een andere taal dan het Portugees gezongen mochten worden. De zestien kandidaten werden verdeeld over twee halve finales met telkens acht kandidaten. Van die acht kandidaten besloot telkens de vakjury en de kijker thuis wie er naar de finale mocht. In die finale, op vijf maart 2017 bleven er nog acht kandidaten over. Opnieuw mocht een vakjury en de kijker thuis samen beslissen wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De keuze viel met 22 punten op Salvador Sobral met Amar pelos dois. Zijn zus was de componist van het nummer.

Het 62ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev op 13 mei 2017. 42 landen tekenden present voor deze editie en Portugal was het enige land dat terugkeerde naar het festival. Salvador Sobral mocht als negende aantreden in de eerste halve finale. Hij was één van de tien gelukkigen en mocht dus door naar de finale. Een finaleplaats voor Portugal dateerde al van 2010. Sinds zijn optreden in de eerste halve finale kwam het geloof in een eerste Portugese overwinning op het Eurovisiesongfestival in vele op. Tijdens de finale, enkele dagen later trad Salvador als elfde op. Hij overtuigde de Europese vakjury én de Europese kijker. In totaal kreeg hij 720 punten, een record. Achttien keer kreeg Portugal de volle twaalf punten van de vakjury's én twaalf keer van de kijker thuis. 
Komende zaterdag blikken we in onze reeks 'Portugal's Rise to Heaven' voorruit naar de nieuwe Portugese inzending.