Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (115)

Elke zondag duiken we het archief van het Eurovisiesongfestival in op zoek naar leuke nummers die we niet mogen vergeten. Vandaag blikken we terug op de Nederlandse inzending van 2003.
Op het Eurovisiesongfestival van 2002 mocht Nederland wegens te lage scores niet deelnemen aan het festival maar voor het Eurovisiesongfestival van 2003 zag de Nederlandse omroep NOS het groots. Voor het eerst in de geschiedenis van het nationaal songfestival werden er halve finales gehouden. In elke halve finale, waar er acht kandidaten aan hebben deelgenomen werden er elke aflevering twee kandidaten gestemd naar de finale. Die finale vond plaats op 1 maart 2003 met acht kandidaten. Met 165 punten kon Esther Hart de wedstrijd winnen met het nummer One more night.
Het Eurovisiesongfestival van 2003 was het 48ste editie van het festival en werd voor de eerste keer in zijn geschiedenis gehouden in de Letse hoofdstad Riga. Zesentwintig landen namen er aan deze editie deel en het was ook het jaar dat Oekraïne zijn debuut maakte. Esther Hart trad die avond als veertiende van de avond aan, net na Israël en voor het Verenigd Koninkrijk. Op het einde van de puntentelling bleek dat Nederland op een dertiende plaats was geëindigd met een totaal van 45 punten. De meeste punten kwamen van Rusland namelijk tien punten maar ook België (8 punten), Malta (7 punten), Ierland (5 punten), Noorwegen (5 punten), Zweden (5 punten), Bosnië & Herzegovina (2 punten), Israël (2 punten) en het Verenigd Koninkrijk (1 punt). De winst van de avond ging naar Sertab Erener uit Turkije.

Geen opmerkingen