Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (116)

Ook in 2018 duiken we elke zondag in het archief van het Eurovisiesongfestival. Deze week zijn we aanbeland bij de Zweedse inzending van 1984.
Voor de 24ste keer nam Zweden deel aan het Eurovisiesongfestival en ook in 1984 koos de Zweedse omroep SVT zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival via het programma Melodifestivalen. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds een van de populairste voorrondes in Europa. SVT kreeg in 1984 zo'n 90 inzendingen binnen waarvan de tien beste mochten aantreden in de finale op 25 februari 1984. De winnaar van Melodifestivalen werd gekozen via een vakjury. Als vijfde van de avond trad de groep Herreys aan met het nummer Diggi-Loo Diggi-Ley. De groep bestaat uit Per Herrey, Richard Herrey en Louis Herrey en stonden toen net aan het begin van hun carriere. Ze wonnen Melodifestivalen met 49 punten en mochten Zweden vertegenwoordigen in Luxemburg.

Het Eurovisiesongfestival van 1984 was het negenentwintigste Eurovisiesongfestival en vond plaats op 5 mei 1984 in Luxemburg. Er namen negentien landen deel aan dit festival en de gebroeders Herreys mochten het festival openen. Griekenland en Israël sloegen deze editie over. Op het einde van de avond kon Zweden de tweede overwinning op het festival bemachtigen met 145 punten. Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ierland en Oostenrijk gaven deze inzending twaalf punten. Ook Noorwegen (10), Nederland (10), Zwitserland (10), Finland (8), België (7), Verenigd Koninkrijk (7), Italië (6), Luxemburg (6), Frankrijk (6), Joegoslavië (4), Spanje (4), Portugal (4) en Turkije (3) gaven punten. Zweden kreeg van alle landen punten.

Geen opmerkingen