Nu bij Eurosongland

The Road to Lisbon [13]: Ierland.

Vandaag gaan we verder met onze voorstellingsronde van de kandidaten van het Eurovisiesongfestival. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Ierland.
Selectieprocedure
Ierland doet het al een tijdje slecht op het Eurovisiesongfestival maar dat belette de Ierse omroep RTE niet om opnieuw een kandidaat naar het festival te sturen. De omroep koos opnieuw intern voor een jonge mannelijke zanger. Dit keer viel de keuze op Ryan O'Shaughnessy. Het nieuws rond de zanger werd naar buiten gebracht op 31 januari maar het was nog wachten tot vrijdag 9 maart om zijn nummer Together te horen. De premiere van het nummer was voor de Ierse radio.
Wie is Ryan O'Shaughnessy?
Ryan O'Shaughnessy is geboren op 27 september 1992 in de Ierse hoofdstad Dublin. Zijn allereerste optreden voor publiek gebeurde al toen hij amper vier jaar was op de Billie Barry school. Hij leerde op de school ook gitaar, piano en saxofoon spelen. Ryan werd bekend bij het grote publiek in 2012 toen hij deelnam aan Britain's Got Talent en The Voice of Ireland. Bij Britain's Got Talent werd hij vijfde en kreeg een platencontract bij Sony Music. Daar bracht hij verschillende nummers uit maar dat werden geen grote hits in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Ierland zal deelnemen aan de eerste halve finale op dinsdag 08 mei 2018. Ryan O'Shaughnessy zal aantreden in de tweede helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 
Versus
Welke Ierse inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.
Ierland & het Eurovisiesongfestival
Ierland debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1965 en groeide uit tot Ć©Ć©n van de succesvolste landen van het festival. Het land heeft het Eurovisiesongfestival zeven maal weten te winnen. Vooral in de jaren '90 was Ierland de te kloppen favoriet maar door de vrije taalregel in 1999 ging het succes van Ierland bergaf. De laatste top tien notering van Ierland dateert van 2011 toen het land werd vertegenwoordigd door Jedward. In 2013 kon het land zich voor de laatste keer plaatsen voor de finale.
Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Finland voor.

Geen opmerkingen