Nu bij Eurosongland

The Road to Lisbon [14]: Finland.

Het weekend staat voor de deur maar dat belet ons niet om een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival voor te stellen. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Finland.
Selectieprocedure
Op woensdag 7 november 2017 ging de Finse omroep YLE de kandidaten voorstellen voor het nieuwe seizoen van UMK 2018 maar de omroep kwam met een verassing. De voorronde UMK ging op de schop en het Finse ticket voor Lissabon ging direct naar Saara Aalto. Het publiek en een internationale vakjury mocht wel beslissen met welk nummer Saara Aalto gaat aantreden. Op zaterdag 3 maart volgde de keuze voor Monsters. Het nummer werd geschreven door Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb en Ki Fitzgerald.
Wie is Saara Aalto?
Saara Aalto is geboren op 2 mei 1987 in de Finse stad Oulunsalo. Ze begon redelijk vroeg met haar muzikale carrière en trad vaak op voor familie en vrienden. Vanaf haar elfde nam de zangeres geregeld deel aan verschillende wedstrijden in het land. Grote bekendheid werd Saara Aalto in 2007 met haar deelname aan Talent Suomi waarbij ze de top drie bereikte. Hierop volgende bracht de zangers verschillende singles uit. In 2011 wou Saara Aalto Finland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze strandde toen als tweede in de Finse voorronde UMK Blessed with Love. Ook in 2016 werd ze tweede in de Finse voorronde toen met No Fear. Saara Aalto is niet alleen bekend in Finland maar ook ver daar buiten. Zo werd ze vorig jaar tweede in de Britse versie van The X-Factor en genoot ze veel succes met haar cover van Let It Go waarbij ze zong in vijftien verschillende talen.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Finland zal deelnemen aan de eerste halve finale op dinsdag 08 mei 2018. Saara Aalto zal aantreden in de tweede helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 
Versus
Welke Finse inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.
Finland & het Eurovisiesongfestival
Het debuut van Finland op het Eurovisiesongfestival dateert al van 1961. In al die tijd heeft het land éénmaal het festival weten te winnen in 2006 met de monsters van Lordi. Finland behoort niet tot de meest succesvolste landen van het Eurovisiesongfestival. Het land strandde in de loop van de geschiedenis al tien keer op de laatste plaats en drie keer met nul punten. De laatste Finse deelname aan een finale van het Eurovisiesongfestival dateert van 2014. Toen werd Finland elfde met Softengine.
Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Zwitserland voor.

Geen opmerkingen