Nu bij Eurosongland

The Road to Lisbon [8]: Montenegro.

Deze zaterdag stellen wij een kandidaat van het Eurovisiesongfestival voor. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Montenegro.
Selectieprocedure
Het was dit jaar toch wel het jaar van de voorrondes want ook de Montenegrijnse omroep RTCG koos ervoor om zijn kandidaat te selecteren via een voorronde. Vijf kandidaten mochten op 17 februari deelnemen aan Montevizija. De show bestond uit twee delen. In het eerste deel brachten de vijf kandidaten hun nummer en werden de drie beste kandidaten geselecteerd voor de superfinale. In de superfinale koos het publiek wie Montenegro mag vertegenwoordigen in Lissabon. De keuze viel op Vanja Radovanović met het nummer Inje. Het is een zelfgeschreven nummer van de artiest.
Wie is Vanja Radovanović?
Vanja Radovanović is geboren op 28 oktober 1982 in de Servische hoofdstad Belgrado. Zijn carrière begon in 2004 toen hij deelnam aan het muziekfestival van Budva. Hij kreeg er de prijs voor beste debutant. Een jaar later nam hij nog eens deel aan het festival en werd bekend in het hele oude Joegoslavië. In 2006 ondernam Vanja een eerste poging om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival maar slaagde er toen niet in om de Servische voorronde Beovizija te winnen met zijn nummer Kad me jednom za te ne bude. In de loopt der tijd verzwakte de aandacht rond Vanja maar hij trad nog vaak op in Montenegro en Servië.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Montenegro zal deelnemen aan de tweede halve finale op donderdag 10 mei 2018. Vanja Radovanović zal aantreden in de tweede helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 

Versus
Welke Montenegrijnse inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.
Montenegro & het Eurovisiesongfestival
Montenegro debuteerde als onafhankelijk land in 2007 op het Eurovisiesongfestival. Tot 2014 kon het land zich niet plaatsen voor de finale maar met Sergej Ćetković werd de eerste finaleplaats bereikt. Een jaar later behaalde Montenegro zijn beste resultaat, een dertiende plaats met Knez en Adio. Vorig jaar stuurde Montenegro een van de controversiële acts naar het festival maar Slavko Kalezic kon de finale niet bereiken.
Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit IJsland voor.

Geen opmerkingen