Nu bij Eurosongland

The Road to Lisbon [31]: Kroatië.

Een nieuwe werkweek en de paasvakantie is voorbij. Gelukkig gaat onze voorstellingsreeks van de kandidaten voor het Eurovisiesongfestival verder. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan het Kroatië.
Selectieprocedure
Het was een lange tijd eer er nieuws kwam uit het Kroatische kamp. Op 25 januari kwam HRT met het nieuws naar buiten dat het een interne selectie zal houden om een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival te selecteren. Twee weken later kwam de omroep met het nieuws dat Franka Batelić het land zal vertegenwoordigen in Lissabon. Haar inzending Crazy werd op dinsdag 6 maart voorgesteld. Het nummer Crazy is geschreven door Branimir Mihaljević en Franka Batelić. Branimir schreef ook de Kroatische inzending van 2010.
Wie is Franka Batelić?
De Kroatische zangeres Franka Batelić is geboren op 7 juni 1992 in de stad Rijeka. Ze begon op haar derde met zingen en was lid van een kinderkoor. In 2007 brak ze pas echt door bij het grote publiek toen ze deelnam aan de talentenshow Showtime. Als hoofdprijs kreeg ze een platencontract bij Hit Records. Bij deze platenmaatschappij scoorde ze verschillende hits. 
In 2009 nam Franka deel aan de Kroatische voorronde voor het Eurovisiesongfestival met het nummer Pjesma za kraj. Ze eindigde op een zevende plaats.
Op het Eurovisiesongfestival
Kroatië werd eind januari geloot in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Enkele weken geleden werd bekend dat de zangeres als twaalfde zal aantreden. De eerste halve finale is op dinsdag 8 mei 2018.
Versus
Welke Kroatische inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.
Kroatië & het Eurovisiesongfestival
Kroatië debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1993. Zes jaar later behaalde het land zijn beste resultaat op het festival toen Doris Dragovic vierde eindigde met Marija Magdalena. In 2013 trok het land zich terug van het festival wegens tegenvallende kijkcijfers, resultaten en financiën. Sinds hun comeback in 2016 heeft het land steeds de finale weten bereiken.
Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Frankrijk voor.

Geen opmerkingen