Nu bij Eurosongland

Wij missen jullie [1/2]

Aan het Eurovisiesongfestival in Lissabon nemen er 43 landen deel. Helaas hebben er enkele omroepen uit verschillende landen beslist dat ze niet zullen deelnemen aan dit festival. Wij bekijken vandaag en komende donderdag eens de redenen waarom deze landen hun figuurlijke kat naar het songfestival sturen.
Andorra
Het eerste land dat we bespreken is Andorra, een klein bergachtig land dat Spanje en Frankrijk als buurlanden heeft. Andorra maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2004 met Jugarem a estimar-nos van Marta Roure. De eerste inzending werd niet direct een voltreffer en bleef op een 18de plaats steken in de halve finale. Deze inzending had wel de primeur om als eerste inzending ooit volledig in het Catalaans gezongen te zijn. Het beste resultaat van Andorra werd behaald in 2007 toen het land twaalfde werd in de halve finale. Andorra heeft nooit de finale kunnen behalen en is hiermee het enige land dat nooit in de finale heeft gestaan. De laatste keer dat we Andorra zagen op het Eurovisiesongfestival was in 2009. In december van dat jaar kondigde de omroep aan dat het geen kandidaat meer zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in 2010, de officiële reden was de hoge financiële kost die de omroep niet meer kon betalen. In de jaren die volgenden ging het met de openbare omroep van Andorra van kwaad naar erger en dus lijkt de comeback van Andorra nog niet voor direct.
Luxemburg
Luxemburg is één van de zeven stichtende leden van het Eurovisiesongfestival en wist al vijfmaal het Eurovisiesongfestival te winnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983) maar toch zien we het land niet op het Eurovisiesongfestival in Lissabon. De laatste inzending van Luxemburg dateert al van in 1993, toen behaalde het land een twintigste plaats met de groep Modern Times. Door de nieuwe regels mocht het land het jaar erop niet deelnemen aan het festival maar de omroep trok zich volledig terug uit de wedstrijd.  Teleurstellende resultaten en het feit dat de kleine Luxemburgse omroep RTL het festival niet meer zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010.
Slowakije
Het laatste land dat we bespreken vandaag is Slowakije. De republiek ligt in het midden van Europa en grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het land wou oorspronkelijk in 1993 debuteren op het festival maar het land geraakte niet door de speciaal Oost-Europese voorronde. Daarom kon Slowakije pas in 1994 debuteren. Martin Durinda & Tublatanka werden intern geselecteerd met het nummer Nekonečná piesen. Met een 19de plaats werden ze direct uitgesloten voor de editie van 1995. Het beste resultaat van de Slowakije werd behaald in 1996 met een 18de plaats. Na de editie van 1998 hield het land er voor 11 jaar mee op. In 2009 keerde het land onverwacht terug  naar het festival maar kon in de vier jaar dat ze meededen de finale niet halen. De laatste keer dat we de Slowaken op het Eurovisiesongfestival zagen was in 2012. In december van dat jaar kondigde STV aan dat het land niet zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2013. De reden die de omroep gaf was dat het festival niet populair is in eigen land en dat ze het geld liever investeren in eigen producties. Met de eerste finale plaats voor Tsjechië in 2016 kwam het gerucht dat Slowakije terug zou keren naar het Eurovisiesongfestival maar dat is niet gebeurt.
Dit jaar mocht de Slowaakse hoofdstad Bratislava wel een nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival organiseren. Het was niet de Slowaakse maar de San Marinese voorronde die in deze stad werd georganiseerd.

Donderdag gaan we verder met onze reeks en bespreken we de landen Bosnië & Herzegovina, Marokko, Monaco en Turkije.

Geen opmerkingen