Nu bij Eurosongland

Dit zijn de voorgangers van Netta.

Netta is niet de eerste Israëlische die het Eurovisiesongfestival heeft kunnen winnen maar eigenlijk is ze al de vierde. Wij overlopen eens de vorige Israëlische inzendingen die het Eurovisiesongfestival hebben kunnen winnen en starten doen we zo'n veertig jaar geleden.
1978 Yizhar Cohen & the Alphabeta - A-ba-ni-bi
Israël neemt sinds 1973 deel aan het Eurovisiesongfestival en zes edities later was het al voor de eerste keer prijs. Door middel van een nationale voorronde kozen de Israëli's voor de groep Yizhar Cohen & the Alphabeta om hun land te vertegenwoordigen in de Franse hoofdstad Parijs. Ze werden meteen tot de topfavorieten gerekend met hun nummer A-ba-ni-bi en kon die avond ook het festival winnen. Ze kregen in totaal 157 punten en zes landen gaven het maximum van de punten waaronder België en Nederland. 

1979 Milk & Honey - Hallelujah
Het Eurovisiesongfestival verkaste een jaar later naar Jeruzalem waar het land werd vertegenwoordigd door de groep Milk & Honey. Hun inzending Hallelujah wordt tot op de dag van vandaag nog steeds tot de evergreens van het Eurovisiesongfestival gerekend. In eigen land kon Israël het festival ook winnen. Milk & Honey kregen 125 punten en zes landen gaven de groep de maximum punten. België & Nederland gaven minder punten aan deze inzending, namelijk twee en één punt.
Omdat de Israëlische omroep in financiële moeilijkheden kwam door de organisatie van het Eurovisiesongfestival zag de IBA zich genoodzaakt om het festival 1980 uit handen te geven. De Nederlandse omroep NOS nam het festival over.

1998 Dana International - Diva
Twintig jaar na de eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival zorgde Israël voor een grote rel op het festival. Het land stuurde namelijk Dana International, een transvrouw naar het festival met het nummer Diva. In eigen land konden ze niet lachen met deze inzending en ook in conservatief Europa werd Dana niet hard onthaald. Toch, of mede dankzij die controverse kreeg de zangeres veel aandacht in de media. Later gebeurde het ondenkbare voor vele en won ze ook het Eurovisiesongfestival in de Britse stad Birmingham. Dana International kreeg in totaal 172 punten. België gaf tien punten aan Dana en Nederland zes punten. Een jaar later organiseerde de Israëlische omroep het festival in Jeruzalem.

2018 Netta - Toy
Veertig jaar na de eerste overwinning, twintig jaar na de laatste overwinning kon Israël het festival opnieuw winnen. Deze keer is Netta Barzilai die de Israëlische vlag mocht verdedigen met Toy. Ze won de eerste halve finale en later ook het volledige festival. In totaal kreeg ze 529 punten. Volgend jaar trekt de Eurovisiekaravaan richting het Midden-Oosten, volgens sommigen zal het Eurovisiesongfestival neerstrijken in Jeruzalem of Tel Aviv maar daar is nog niets over bekend. Ook wanneer het festival zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Geen opmerkingen