Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1973]

Afgelopen maand won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Als alles goed gaat zal volgend jaar Israël het festival verwelkomen in één van zijn steden. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Beginnen doen we met het begin namelijk het debuut in 1973.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1973.
De Israëlische omroep IBA begon begin de jaren '70 te lonken naar het Eurovisiesongfestival. IBA mocht deelnemen aan het festival omdat het enkele jaren eerder lid was geworden van de EBU. Dat was één van de voorwaarden om te mogen deelnemen aan het festival. Toch zou het tot 1973 duren eer de eerste Israëlische kandidaat op het festival zou verschijnen. De omroep koos ervoor om een interne selectie te organiseren. Zangeres Ilanit werd door het selectiecomité gekozen. Ilanit was een zeer bekende Israëlische zangeres toen in het land. Ze mocht met het nummer Ey Sham (Ergens) het debuut van Israël op het festival maken.

Enkele maanden voor het Eurovisiesongfestival van 1973 speelde er zich tijdens de Olympische spelen een drama af voor de Israëlische delegatie. Omdat Israël nu ook gaat deelnemen aan het Eurovisiesongfestival worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo moest het publiek blijven zitten tijdens het optreden van Israël en werd iedereen grondig gecontroleerd in en rond de zaal.
Maar de extra veiligheidsmaatregelen zorgden er niet voor dat het 18e Eurovisiesongfestival in gedrang zou komen. Op zaterdag 7 april 1973 stonden er zeventien landen aan de start in de Luxemburgse hoofdstad.
 Ilanit mocht met haar inzending als laatste van de avond aantreden. Het werd geen slecht debuut van Israël op het festival want Ey Sham (Ergens) strandde op een vierde plaats met 97 punten. Gastland Luxemburg had de meeste punten over voor de inzending, namelijk acht punten. België en Nederland gaven elk zes punten.

Geen opmerkingen