Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1974]

Afgelopen maand won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Als alles goed gaat zal volgend jaar Israël het festival verwelkomen in één van zijn steden. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Afgelopen zaterdag bekeken we het debuut van het land op het festival en vandaag gaan we verder met de inzending van 1974.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1974.
Voor het tweede jaar op rij koos de Israëlische omroep IBA ervoor om de kandidaat intern te selecteren. Het selectiecomité koos voor de populaire band Poogy. Zij hadden net een groot succes geboekt met hun album Poogy Tales. Op het Eurovisiesongfestival in Brighton zong de groep Natati La Khayay. Enkel had de groep een probleem... Eén van de regels van het Eurovisiesongfestival is dat er maar zes artiesten op het podium mag staan. Poggy loste dit op door hun keyboard speler Yoni Rechter in het orkest te zetten.

Het Eurovisiesongfestival van 1974 vond plaats in de Britse hoofdstad Brighton. Zeventien landen tekenden present voor deze editie en Griekenland maakte zijn debuut. Poogy, de Israëlische band mocht als zesde van de avond aantreden. Net na debutant Griekenland en voor Joegoslavië. In 1974 mochten tien juryleden per land hun resultaat bekend maken. Van de 170 juryleden stemden er elf op de Israëlische inzending. De meeste punten kwamen uit Italië (3) maar ook Nederland (2), Portugal (2), Verenigd Koninkrijk (2), Ierland (1) en Zweden (1) gaven punten. De winst in Brighton ging naar ABBA uit Zweden.

Geen opmerkingen