Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1975]

Afgelopen maand won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Als alles goed gaat zal volgend jaar Israël het festival verwelkomen in één van zijn steden. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1975.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1975.
Voor het derde jaar op rij koos de Israëlische omroep IBA ervoor om de kandidaat intern te selecteren. Het selectiecomité koos voor Shlomo Artzi. Hij startte zijn carrière bij de Marine-band waarbij er grote hits in en buiten Israël werden gescoord. In 1971 startte de zanger met zijn solocarrière en was hij te zien in de film Hasamba. In 1975 stond de zanger voor een keuze. De Zwitserse delegatie had hem ook aangeschreven om het land te vertegenwoordigen maar toch koos de zanger voor zijn thuisland Israël. Op het Eurovisiesongfestival van 1975 zong de zanger At Va'Ani.
In 2005 werd de zanger bekroond tot de populairste zanger van Israël.

De Zweedse hoofdstad Stockholm mocht in 1975 voor het eerst in zijn geschiedenis het Eurovisiesongfestival ontvangen. Negentien landen tekenden present voor deze editie van het festival. Turkije maakte zijn debuut en Frankrijk en Malta keerden terug naar het festival. De Grieken waren er dan weer niet bij. Shlomo Artzi trad de avond van de show als twaalfde aan. Op het Eurovisiesongfestival van 1975 werd er een nieuw puntensysteem ingesteld waarbij alle landen hun punten verdeelde via het 12,10 8-1 principe. Shlomo kreeg van geen enkel land de twaalf punten maar Nederland gaf wel de hoogste score namelijk tien punten. Ook Turkije (6), Zweden (6), Noorwegen (5), Finland (3), Italië (2), Zwitserland (2), België (1), Duitsland (1), Frankrijk (1), Ierland (1), Luxemburg (1) en het Verenigd Koninkrijk (1) gaven punten. In totaal verzamelde de zanger zo 40 punten en een elfde plaats. De winnaar van de avond werd Teach-in uit Nederland.

Geen opmerkingen