Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1976]

Afgelopen maand won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Als alles goed gaat zal volgend jaar Israël het festival verwelkomen in één van zijn steden. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1976.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1976.
Voor het vierde jaar op rij koos de Israëlische omroep IBA ervoor om de kandidaat intern te selecteren. Het selectiecomité koos voor de groep Chocolad Menta Mastik. De groep bestond al een tijdje in het land en kende wat hits. Leden van de band waren Ruti Holzman, Yardena Arazi en Lea Lupatin. Voor het Eurovisiesongfestival werd het nummer Emor shalom.

Den Haag, de Nederlandse stad mocht gaststad zijn van het Eurovisiesongfestival in 1976. Achttien landen namen er aan deze editie deel. Griekenland en Oostenrijk keerden terug en Malta, Turkije en Zweden waren er dan weer niet bij. Chocolad Menta Mastik trad tijdens de finaleavond als derde aan. Italië gaf de meeste punten aan de inzending namelijk tien punten. Ook Finland (8), Joegoslavië (8), Luxemburg (7), Noorwegen (7), Zwitserland (7), Oostenrijk (6), Verenigd Koninkrijk (6), België (5), Ierland (4), Duitsland (3), Nederland (2), Portugal (2), Monaco (1) en Spanje (1). De groep kreeg in totaal 77 punten en dat is goed voor een zevende plaats. Brotherhood of Man uit het Verenigd Koninkrijk kon de wedstrijd winnen.

Geen opmerkingen