Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1978]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1978.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1978.
Voor het eerst in de geschiedenis van IBA organiseerde de omroep een wedstrijd om te bepalen wie het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Twaalf kandidaten werden door de nationale omroep uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen in de wedstrijd Hebrew Song & Chorus Festival. Een vakjury mocht beslissen wie de winnaar werd. De keuze viel die avond op de groep Yizhar Cohen & the Alphabeta. Zij wonnen met het nummer A-ba-ni-bi. Yizhar Cohen was geen bekende in Israël voor zijn deelname aan de voorronde. 

Het jaarlijkse muziekfeest van het Eurovisiesongfestival streek in 1978 neer in de Franse hoofdstad Parijs. Twintig landen stuurden een kandidaat naar de wedstrijd. Yizhar Cohen & the Alphabeta trad als achttiende van de avond aan, net na Baccara uit Luxemburg en voor Springtime uit Oostenrijk. Het werd een succesvolle avond voor Yizhar Cohen want hij sleepte de overwinning in de wacht. Met 157 punten werd de eerste Israëlische overwinning behaald. Zes landen gaven Israël de volle twaalf punten: België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Turkije en Zwitserland. Ook Finland (10), Portugal (10), Frankrijk (8), Ierland (8), Italië (8), Noorwegen (8), Oostenrijk (8), Denemarken (6), Spanje (6), Griekenland (5), Verenigd Koninkrijk (5) en Monaco (3).
Opvallend was dat de kijkers in Jordanië geen flauw idee hadden van de Israëlische overwinning want op hun scherm was tijdens de tweede helft van de puntentelling een boeket bloemen te zien. Later werd er hen verteld dat België het festival had gewonnen.

Geen opmerkingen