Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1979]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1979.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1979.
Door de winst van Yizhar Cohen & the Alphabeta in 1978 besloot de IBA om bij zijn concept te blijven voor het selecteren van een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Twaalf kandidaten werden door de omroep uitgenodigd voor het tweede seizoen van Hebrew Song & Chorus Festival. Een vakjury had opnieuw het ultieme recht om te beslissen wie Israël mag vertegenwoordigen in eigen land. De keuze viel die avond op Milk & Honey. Zij zongen het nummer Hallelujah.

Door de overwinning van een jaar eerder mocht Israël voor het eerst in zijn prille geschiedenis het Eurovisiesongfestival verwelkomen. Het muziekfeest ging door in het International Convention Center in de stad Jeruzalem. In eigen land mocht Milk & Honey als tiende van de avond aantreden, net na Duitsland en vlak voor Frankrijk. Op het einde van de avond konden de Israëli's hun pret niet op want ze wonnen voor de tweede keer op evenveel tijd het festival. Deze keer kon Milk & Honey 125 punten verzamelen. De punten kwamen uit: Finland (12), Ierland (12), Noorwegen (12), Portugal (12), Verenigd Koninkrijk (12), Zweden (12), Spanje (10), Luxemburg (8), Monaco (8), Oostenrijk (8), Denemarken (6), Zwitserland (5), Griekenland (4), België (2), Frankrijk (1) en Nederland (1).
De Israëlische omroep had in 1980 het recht om het Eurovisiesongfestival nog eens te organiseren. Hoe dat verhaal afloopt lees je komende woensdag.

Geen opmerkingen