Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1981]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1981.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1980.
In 1979 won Israël het Eurovisiesongfestival en daarom mocht het land voor het tweede jaar op rij het festival organiseren. Omdat de omroep over te weinig middelen beschikte werd de organisatie van het festival van 1980 weggegeven. Het festival ging naar de Nederlandse stad Den Haag. NOS organiseerde het festival op 19 april 1980 en dat betekend een rouwdag in Israël. Hierdoor trok de omroep zich terug.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1981.
Na een jaartje afwezigheid organiseerde IBA een nieuw selectiemethode om de kandidaat van het Eurovisiesongfestival te selecteren. IBA koos voor het programma Kdam 1981. Daniel Peer ontving op 3 maart twaalf kandidaten die zouden deelnemen aan de show. Een vakjury besloot wie de winnaar van de avond werd. Winnaar was de band Hakol Over Habibi, die op het internationale festival optrad met de ingekorte naam "Habibi". De groep zong het nummer Halaila.

Het Eurovisiesongfestival van 1980 werd gewonnen door de Ierse Dana en daarom verhuisde het festival in 1981 naar de Ierse hoofdstad Dublin. Twintig landen traden op 4 april 1981 aan in het Simmonscourt Pavilion voor de winst. Hakol Over Habibitrad tijdens de finale als vijfde van de avond aan. Op het einde van de avond werd de groep zevende met 56 punten. Noorwegen en Oostenrijk gaven Israël de meeste punten, namelijk acht punten. Ook Ierland (7), Nederland (7), Finland (6), Portugal (5), Luxemburg (4), Verenigd Koninkrijk (4), Zwitserland (4) en Zweden (3) gaven punten. De winnaar van de avond werd Bucks Fizz uit het Verenigd Koninkrijk.

Geen opmerkingen