Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1982]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1982.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1982.
De Israëlische omroep IBA besloot in 1982 om niet veel te veranderen aan het selectieprocedure voor het selecteren van een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Op 2 april werd in Jeruzalem Theater de tweede editie georganiseerd van Kdam. Daniel Peer was opnieuw de presentator van dienst en een vakjury mocht beslissen wie het land mocht vertegenwoordigen. Tussen de twaalf kandidaten zien we Izhar Cohen, de winnaar van 1978. Hij werd zevende. De winst ging naar Avi Toledano. Hij zong het nummer Hora.

Het Britse Harrogate was de gaststad voor het Eurovisiesongfestival 1982. Voor de finale had de Israëlische inzending in de Scandinavische landen voor opschudding gezorgd. Hora betekend in die landen namelijk hoer. Toch werd er geen veranderingen doorgevoerd bij het nummer. Op 24 april traden er achttien kandidaten aan en in de hoop op de overwinning. Avi Toledano mocht tijdens de finale als vijftiende aantreden, net na Joegoslavië en voor Nederland. Het werd een succesvolle inzending want Avi Toledano werd tweede met 100 punten. Duitsland en Finland gaven de twaalf punten maar ook Luxemburg (10), Portugal (10), Zweden (10), Zwitserland (10), Nederland (8), België (7), Oostenrijk (7), Spanje (6), Joegoslavië (3), Cyprus (2), Denemarken (1), Noorwegen (1) en het Verenigd Koninkrijk (1) gaven punten. De winst ging naar de Duitse Nicole en Ein bißchen Frieden.

Geen opmerkingen