Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1983]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1983.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1983.
IBA, de Israëlische omroep organiseerde in 1983 de derde editie van Kdam. Dat jaar werden er dertien kandidaten die deelnamen aan de wedstrijd. Twee populaire zangeressen van het land namen deel aan de wedstrijd en het werd daarom een zeer spannende Kdam. Ofra Haza kon de wedstrijd winnen met amper één punt verschil van Yardena Arazi. Ofra Haza zong het nummer Hai.

Het Eurovisiesongfestival van 1983 vond plaats in de Duitse stad München. Twintig landen namen deel aan deze editie en Orfa Haza mocht als zestiende van de twintig landen aantreden. Twee landen gaven Israël de volledige twaalf punten namelijk Nederland en Oostenrijk. Ook België (10), Duitsland (10), Joegoslavië (10), Luxemburg (10), Portugal (10), Verenigd Koninkrijk (10), Frankrijk (8), Denemarken (7), Finland (7), Zwitserland (7), Noorwegen (6), Spanje (6), Zweden (5), Griekenland (3), Italië (3) gaven punten aan deze inzending. Op het einde van de avond stond Orfa Haza op een tweede plaats met 136 punten. De winst ging naar Corinne Hermès die Luxemburg vertegenwoordigde met het nummer Si la vie est cadeau.

Geen opmerkingen