Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1985]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1985.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1985.
Na een jaartje afwezigheid keerde de Israëlische delegatie in 1985 terug naar het festival. Opnieuw organiseerde IBA de wedstrijd Kdam. Tijdens de wedstrijd deed de winnaar van 1978, Izhar Cohen mee en hij kon ook de wedstrijd winnen met Olé Olé. In de loop van de geschiedenis is het nummer uitgeroeid tot een evergreen in Israël.

Het Eurovisiesongfestival van 1985 vond plaats in de Zweedse stad Göteborg op 4 mei en aan de wedstrijd deden negentien landen deel. Israël, dat één van de landen is die terugkwam naar het festival trad tijdens de finale als elfde aan, net na Duitsland en voor Italië. Tijdens de puntentelling kreeg Izhar Cohen 93 punten, wat goed was voor een vijfde plaats. Frankrijk was gul voor deze inzending en gaf twaalf punten. Ook Noorwegen (10), Ierland (8), Spanje (8), Duitsland (7), Oostenrijk (7), Zwitserland (7), Luxemburg (6), Cyprus (5), Italië (5), Portugal (5), Verenigd Koninkrijk (5), Denemarken (4), Griekenland (2), Zweden (2). In Götenborg kon Noorwegen zijne eerste overwinning behalen.

Geen opmerkingen