Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1986]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1986.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1986.
Om een Israëlische kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival in Bergen werd er Kdam in Jeruzalem Theater georganiseerd. Het werd een boeiende editie van de wedstrijd want verschillende populaire artiesten tekenden present. Geen enkele bekende artiest kon de overwinning binnenhalen. De keuze viel op twee relatief onbekende artiesten. Motti Giladi & Sarai Tzoriel konden de wedstrijd winnen met het nummer Yavo Yom.

Het Eurovisiesongfestival verhuisde in 1986 naar het Noorse Bergen. Op 3 mei 1986 traden er twintig kandidaten uit verschillende landen aan. IJsland maakte voor de eerste keer kennis met het festival en Griekenland en Italië waren er dan weer niet bij. Motti Giladi & Sarai Tzoriel trad als elfde van de avond aan maar het werd geen succesvolle avond voor de Israëlische delegatie. Zwitserland gaf de meeste punten, namelijk vijf. Frankrijk en Noorwegen hadden ook één puntje over voor deze inzending. Met zeven punten werd deze inzending één van de slechtste inzending ooit voor het land. Voor de Belgen werd het wel een goede dag want Sandra Kim kon de wedstrijd winnen met J'aime la vie.

Geen opmerkingen