Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1987]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1987.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1987.
Om een kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival van 1987 organiseerde de Israëlische omroep IBA de wedstrijd Kdam. Met zestien kandidaten werd dit de grootste in zijn geschiedenis. Na een spannende puntentelling werden de twee komieken Nathan Dattner en Avi Kuschnir aangeduid om het land te gaan vertegenwoordigen in Brussel. Hun nummer Shir Habatlanim kreeg in het eigen land veel kritiek. Volgens sommige politici was het nummer 'niet waardig' genoeg om Israël te vertegenwoordigen maar desondanks bleef dit toch de Israëlische inzending voor het Eurovisiesongfestival.

Voor het eerst in 32 jaar was België het gastland voor het Eurovisiesongfestival. Op 9 mei verwelkomde Viktor Lazlo tweeëntwintig landen op de heizel voor de finale van het festival. Griekenland en Italië keerden na een jaartje afwezigheid terug naar het festival. Het komische duo had zich in de maand voor het festival laten omdopen in de Lazy Bums (Hebreeuws: הבטלנים). Ze mochten als tweede van de tweeëntwintig landen aantreden, net na Noorwegen en voor Oostenrijk. Met Shir Habatlanim werd er een top tien plaats behaald, namelijk achtste. Frankrijk en Portugal gaven Israël de meeste punten, namelijk tien punten. Maar ook Duitsland (8), Zwitserland (8), Finland (7), België (6), Ierland (5), IJsland (5), Verenigd Koninkrijk (4), Zweden (4), Nederland (3), Noorwegen (2) en Oostenrijk (1) gaven punten. Winst was er voor de Ier Johnny Logan met Hold me Now.

Geen opmerkingen