Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1988]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1988.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1988.
Al enkele jaren organiseerde de omroep IBA de wedstrijd Kdam om een kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival maar in 1987 kwam er kritiek. Van pers en politici kwam er de kritiek dat de verkeerde winnaar werd gekozen en dat de wedstrijd niet eerlijk zou verlopen. Om deze kritiek te counteren gooide IBA het roer om voor het Eurovisiesongfestival in 1988. IBA koos intern om Yerdana Arazi naar het festival te sturen maar voor een nummer te selecteren werd er beroep gedaan op een vakjury. Op 27 maart werden de vier nummers gepresenteerd en Ban adam kon met 48 punten de wedstrijd winnen.

Na de overwinning van Johnny Logan in 1987 werd het Eurovisiesongfestival georganiseerd in de Ierse hoofdstad Dublin. Eenentwintig landen stonden op 30 april te popelen om hun land te vertegenwoordigen. Enkel in Cyprus zal er een wrang gevoel geweest zijn want zij werden gediskwalificeerd omdat hun nummer al eerder uitgebracht zou zijn geweest. Yardena Arazi mocht met haar nummer als achtste van de avond aantreden, vlak na Nederland en voor de uiteindelijke winnaar Zwitserland. Europa gaf deze Israëlische inzending 85 punten wat goed is voor een zevende plaats. Geen enkel land gaf twaalf punten maar deze landen hadden toch iets over voor de inzending: België (10), Frankrijk (10), Portugal (10), Zwitserland (10), Finland (6), IJsland (6), Spanje (6), Duitsland (5), Luxemburg (5), Verenigd Koninkrijk (4), Griekenland (3), Italië (3), Nederland (3), Oostenrijk (2), Ierland (1), Joegoslavië (1). Winst was er voor Céline Dion met Ne partez pas sans moi.

Geen opmerkingen