Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1989]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1989.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1989.
Na een jaar afwezigheid keerde Kdam in zijn oorspronkelijk concept terug. Op 30 maart werd in de studio's van IBA de wedstrijd georganiseerd met twaalf kandidaten. De winst van deze wedstrijd ging naar het duo Gili & Galit. Omdat er nog geen leeftijdsgrens op het Eurovisiesongfestival bestond kon de twaalf jarige Gili meedoen. Ook Galit viel toen nog onder de leeftijdsgrens van 16 jaar. Het duo won de wedstrijd met het nummer Derech Hamelech.

Na de overwinning van Céline Dion in 1988 werd het Eurovisiesongfestival georganiseerd in de Zwitserse Lausanne. Tweeëntwintig landen deden er aan de wedstrijd mee. Het jonge duo Gili & Galit kreeg de tweede plaats toegewezen, net na opener Italië en voor Ierland. Israël kreeg in totaal 50 punten van verschillende landen. Ierland, Joegoslavië en Zwitserland gaven Israël zeven punten. Ook Denemarken (5), Finland (5), IJsland (5), Zweden (5), Duitsland (3), Nederland (3), Verenigd Koninkrijk (2) en Italië (1) gaven punten. De winst ging in Lausanne naar de groep Riva uit Joegoslavië.

Geen opmerkingen