Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1990]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1990.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1990.
Omdat het de Israëlische delegatie in 1989 niet het gewenste resultaat had behaald werd er door de IBA een jaar later beslist om opnieuw een kandidaat intern te selecteren. Een speciaal comité met mensen uit de muziekwereld werd samengesteld om de ideale kandidaat te selecteren. De keuze viel op de zangeres Rita met het nummer Shah Barhovot.
Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival vond er een wedstrijd plaats in de Balkan. Het toen nog bestaande land Joegoslavië was gastheer en organiseerde de wedstrijd in Zagreb (nu hoofdstad Kroatië). Tweeëntwintig landen namen aan deze editie deel. Het Eurovisiesongfestival in Zagreb staat bij de meeste mensen bekend als een rampeditie. Zo was er weinig in orde qua accommodatie en techniek. Rita, die Israël mocht vertegenwoordigen trad als tiende van de avond aan met haar nummer. Het mocht geen succes worden voor de Israëlische want ze strandde op een achttiende plaats met 16 punten. Finland had met vijf punten de meeste punten over voor de inzending. Ook Duitsland (4), Nederland (4), Zwitserland (2) en Joegoslavië (1) hadden enkele punten over. De winst in Zagreb ging naar de Italiaan Toto Cutugno.

Geen opmerkingen