Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1991]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1991.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1991.
Op 27 maart 1991 organiseerde IBA opnieuw een nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival. In het programma Kdam werden 12 artiesten uitgenodigd om een nummer te brengen. Een vakjury mocht beslissen wie Israël mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rome. Duo Datz kon de wedstrijd winnen met het nummer Kan.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival was de Italiaanse hoofdstad Rome de gastplaats voor een editie. In de geschiedenisboeken zal deze editie vaak omschreven worden als chaotisch. Tweeëntwintig landen traden aan deze editie aan, Nederland was er ondanks de dodenherdenking niet bij. Duo Datz trad die avond als vijftiende aan. Vlak na Noorwegen en voor Finland. Het werd een succesvolle avond voor de Israëlische delegatie want ze behaalden een derde plaats met 139 punten. Joegoslavië, Spanje en Turkije gaven twaalf punten maar ook Denemarken (10), IJsland (10), Verenigd Koninkrijk (10), België (8), Ierland (8), Malta (8), Zwitserland (8), Noorwegen (7), Finland (6), Zweden (6), Cyprus (5), Griekenland (5), Luxemburg (5), Portugal (4) en Frankrijk (3) gaven deze inzending punten. Winst ging in 1991 naar de Zweedse Carola met Fångad av en stormvind.

Geen opmerkingen