Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1993]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1993.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1993.
Aan het concept voor de Israëlische voorronde Kdam werd er weinig veranderd in 1993. Twaalf kandidaten werden door de nationale omroep IBA uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd. Een vakjury, deze keer bestaande uit zeven regionale jury's mocht beslissen wie het land mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Millstreet. De vakjury's kozen voor de groep Saraleh Sharon & Group Shiru met het nummer Shiru. Ze wonnen de nationale voorronde vlotjes met 67 punten.

Het Eurovisiesongfestival van 1993 vond plaats in het kleine Millstreet, Ierland. Vanaf dat jaar maakte het festival een grote verandering mee. Door de val van de Berlijnse muur hadden de omroepen in het oosten van Europa ook zin om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Voor het festival van 1993 moesten alle nieuwe landen die wouden meedoen aan het festival zich eerst melden in een Oost-Europese voorronde. De beste drie (Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Slovenië) uit die voorronde mochten deelnemen aan het festival. Hierdoor namen er vijfentwintig landen deel aan het festival, een record. De Israëlische band Saraleh Sharon & Group Shiru, voor het festival omgedoopt in Lahakat Shiru mocht als voorlaatste van de avond aantreden. Het werd geen succesvolle avond voor de Israëli's want ze eindigden op een voorlaatste plaats met amper vier punten. De punten kwamen van Portugal (3 punten) en Frankrijk (1 punt). Door het slechte resultaat mocht Israël niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival van 1994. De winst in Millstreet bleef voor de Ierse delegatie. Zij wonen het festival met In Your Eyes van Niamh Kavanagh.

Geen opmerkingen