Nu bij Eurosongland

Israel's Rise to heaven [1995]

Op 12 mei won Israël voor de vierde keer in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar zal het festival dus verkassen naar het Midden-Oosten maar een gaststad en data zijn nog niet bekend. Deze zomer blikken wij terug op alle Israëlische inzendingen op het festival in onze reeks Israel's Rise to heaven. Vandaag blikken we terug op de inzending van 1995.
Israël op het Eurovisiesongfestival 1995.
Door het slechte resultaat van Israël op het Eurovisiesongfestival van 1993 mocht de Israëlische delegatie niet deelnemen aan het festival in 1994. Voor het Eurovisiesongfestival van 1995 waren de Israëli's wel terug van de partij. IBA koos zijn kandidaat opnieuw via Kdam. Er werden dit jaar dertien kandidaten uitgenodigd en één vakjury had het recht om te beslissen wie het land mocht vertegenwoordigen in Dublin. De keuze viel op de zangeres Liora met het nummer Amen.

Voor het tweede jaar op rij was de Ierse hoofdstad Dublin het decor voor het Eurovisiesongfestival. Drieëntwintig landen mochten deelnemen aan deze feestelijke editie want het festival bestond veertig jaar. Liora mocht met haar inzending Amen als eenentwintigste van de avond aantreden, net na Slovenië en voor Malta. Het werd een vrij succesvolle avond want Liora kon 81 punten behalen, wat goed is voor een achtste plaats. Het Verenigd Koninkrijk was volledig weg van het nummer en gaf daarom de volle twaalf punten maar ook Duitsland (10), Slovenië (10), Cyprus (8), Rusland (8), Bosnië & Herzegovina (8), Oostenrijk (6), Hongarije (5), Malta (5), België (4), Kroatië (4) en Zweden (2) gaven de inzending punten. In 1995 was het de Noorse delegatie die mocht juichen op het Eurovisiesongfestival want hun inzending Nocturne kon de wedstrijd winnen. 

Geen opmerkingen